Villa in Beroun by Petr Hajek

Villa in Beroun by Petr Hajek

Villa in Beroun by Petr Hajek

Villa in Beroun by Petr Hajek

This is one of those simple ideas that must be hard to execute: a regular frame that organizes program along structural bays. Architect Petr Hajek completed a house in Beroun that does just this. The simplicity is deceiving, because hidden in the frame and between the walls are dividers, screens and doors that control privacy for the folks lucky enough to live there. The material palette seems a bit severe, but I’m surprised how livable the house appears in these photos. Strict geometry and concrete can start to resemble a bunker very quickly, but this seems more exciting.

Still, this house raises questions like “how does the roof drain?” or “where do people sit in the living room?” I’m sure it works. There is one problem that I’m not sure how the architect solved: the front door. Whenever you set up a regular structural system like this, how do you interrupt it for the entrance? Maybe you don’t; If the front door occupies an entire bay… that would be a door three meters tall and three meters wide. That’s huge, but it’s what appears to be happening in the middle photo (the only photo I could find showing the entrance.) Still, even if you have to muscle your way through the front door, it’s a stunning place to call home.

Alex

Alex Dent

October 12, 2011 / By

Google+