Pleated brick: The Kantana Institute in Nakhon Pathom

Kantana Institute in Nakhon Pathom, Thailand. Designed by the Bangkok Project Company Limited,

Kantana Institute in Nakhon Pathom, Thailand. Designed by the Bangkok Project Company Limited,

Kantana Institute in Nakhon Pathom, Thailand. Designed by the Bangkok Project Company Limited

It’s always nice to come across a room labeled “canteen” on a floorplan, and that’s the case with this project: the Kantana Institute in Nakhon Pathom, Thailand. Designed by the Bangkok Project Company Limited, the project uses brick as an exterior finish in a pretty clever way. The brick lines two exterior corridors that cut across the plan perpendicular to each other, and the same brick wraps around the exterior of the building, acting as if it were both pleated and monolithic. These exterior circulation lined with brick have punched out windows, often seeming more interior than exterior. These are spaces intended to give students at the Institute a place to contemplate, even if all they can ponder is how these brick walls are constructed. The student could just look at a section drawing of the project, but where’s the fun in that?

Alex Dent

April 30, 2012 / By

Google+